Pivní tiramisu

Pivní tiramisu

Suroviny:
    • 4 žloutky,
    • 80 g cukru moučka,
    • 30 g medu,
    • 1/2 lžičky mletého zázvoru,
    • 40 ml brandy,
    • 250 g mascarpone,
    • 250 ml smetany 33%,
    • 200-250 g piškotu (nejlépe plát na roládu) nebo cukrářské piškoty,
    • 125 ml plzeňského piva nebo černého,
    • 2-3 lžíce švestkové zavařeniny,
    • kakao holandského typu na vysypání,

Postup:

1. V misce ve vodní lázni ušleháme žloutky, cukr, med, zázvor a skořici do husté pěny a vmícháme brandy. V druhé míse rozmícháme mascarpone, našleháme do pěny a vmícháme ušlehanou smetanu. Obsahy obou misek promícháme. 2. Piškot pokropíme pivem a potřeme lehce zavařeninou. Polovinou piškotu vyložíme dno formy zavařeninou nahoru a rozetřeme na něj část smetanového krému. Na krém opět položíme piškot a potřeme zbylým krémem. Povrch uhladíme a stěrkou vytvoříme vlnky. Překryjeme fólií a dáme odležet do chladničky minimálně na 4 hodiny. Před podáváním poprášíme kakaem a krájíme na řezy. Dezert má nezvyklou hořkosladkou chuť, v níž je pivo lehce cítit. Tip Mascarpone nahraďte jemným tučným tvarohem a zavařeninu použijte dle své chuti. Vyzkoušejte například zavařeninu z černého rybízu, zázvorovou nebo višňovou. Pokud použijete cukrářské piškoty, po namočení je ve formě stlačte vidličkou nebo dnem skleničky, aby tvořily souvislou vrstvu.
Dobrou chuť.

Sdílet

Staň se fanouškem Pivního webu!