
Suroviny:
- 5-6 kg vepřové kýty bez kosti,
- 1 dl octa,
- 5 ks hřebíčků,
- 5 zrn pepře,
- 1 svazek rosmarýnu,
- 1 svazek tymiánu,
- 4 láhve piva,
- 1.5 PL drůbežího bujónu v prášku,
- pražené lupínky mandlí,
- cukr,
- 3 PL hladké mouky,
Postup:
Vepřovou kýtu naložíme v marinádě z octu, hřebíčků, nového koření, rozmarýnu a tymiánu. Uložíme přes noc do chladného prostředí.
Příští den vytáhneme z roztoku, osušíme do sucha a v hrnci krátce opečeme na másle nebo vepřovém sádle z obou stran.
Kýtu vyjmeme a slijeme tuk.
Do hrnce nalijeme pivo a marinádu ve které se přes noc nacházela kýta. V této směsi se rozpustí 1.5 PL bujónu. Vložíme kýtu, hrnec zakryjeme fólií, vložíme do trouby a dusíme 4 hodiny při teplotě 180 °C.
Každých 30 minut sejmeme fólii a polijeme tekutinou z pečeně.
Po skončení pečení vyjmeme hotovou kýtu a vývar zahustíme připraveným roztokem hladké mouky a vody, který necháme zavařit asi 3 minuty ve vývaru.
Mandlové lupínky opečeme na másle , ozdobíme jimi pečenou kýtu, kterou servírujeme s dušenou mrkví a pečenými bramborami.
V Mexiku se jako příloha též podává rýže nebo nudle.
Dobrou chuť.