Jehněčí maso na černém pivu

Jehněčí maso na černém pivu

Suroviny:
    • 600 g jehněčí kýty,
    • 250 g másla,
    • 100 g mrkve,
    • 100 g celeru,
    • 250 g cibule,
    • 5 stroužků česneku,
    • 1,5 l vývaru,
    • 1 černé pivo,
    • chlebová střída,
    • rozmarýn nebo tymián,
    • sůl,
    • pepř,

Postup:

Na rozehřátém másle orestujeme nastrouhanou mrkev s celerem, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, a až získá zlatavou barvu, přidáme prolisovaný česnek a rozmarýn. Potom zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Do vařícího základu přidáme očištěné, na kousky nakrájené jehněčí maso, osolíme, opepříme a dusíme do poloměkka. Přidáme-li maso do vroucího základu, zůstane šťavnaté. Poté přilejeme černé pivo a pod pokličkou necháme maso úplně změknout. Omáčku zahustíme nadrobno nakrájenou střídou chleba a asi 15 minut provaříme. Na závěr dosolíme a opepříme podle chuti. Průběžně si můžeme připravit přílohu. Oloupané stroužky česneku vložíme do horkého přepuštěného másla a necháme je podusit. Na měsíčky nakrájené brambory, předem uvařené ve slupce, naskládáme na plech, osolíme, opepříme a přelijeme přepuštěným máslem i s celými stroužky česneku. Nakonec dáme do trouby zapéct do zlatova. Maso servírujeme spolu s přílohou a ozdobíme pažitkou.
Dobrou chuť.

Sdílet