Kapr načerno

Kapr načerno

Suroviny:
    • 1,5 kg živého kapra,
    • sůl,
    • 200 g zeleninové směsi na svíčkovou,
    • 1 cibule,
    • 5 kuliček pepře,
    • 3 kuličky nového koření,
    • bobkový list,
    • špetka tymiánu,
    • citronová kůra,
    • 60 g másla,
    • 3 lžíce octa,
    • 40 g strouhaného chleba,
    • 40 g perníku,
    • 1 lžíce šípkové zavařeniny,
    • 250 ml červeného vína nebo černého piva,
    • 1 lžíce rybízové zavařeniny,
    • 1 lžička cukru,
    • 30 g mandlí,
    • 30 g rozinek,

Postup:

Při zabíjení kapra zachytíme krev. Rybu očistíme a vypláchneme octem, který rovněž uschováme. Kapra rozdělíme na díly a osolíme. Na másle zpěníme zeleninu, cibuli a koření, zalijeme pivem a přidáme ocet, jímž jsme rybu vyplachovali. Příliš hustou omáčku rozředíme vodou a vaříme 8 - 10 minut. Poté do ní přidáme kapra a vaříme dalších 15 minut na mírném ohni. Rybu z omáčky vyjmeme, omáčku přecedíme a přimícháme do ní zavařeninu, strouhaný perník a chléb, oloupané nakrájené mandle, krev, oprané rozinky a cukr upražený na karamel. Omáčku okyselíme citronovou šťávou a 5 minut ji povaříme. Potom do ní vložíme kapra a necháme ještě prohřát Omáčka je nejlepší druhý den s jemnými knedlíky.
Dobrou chuť.

Sdílet