Pivní tiramisu

Pivní tiramisu

Suroviny:
    • 4 žloutky,
    • 80 g cukru moučka,
    • 30 g medu,
    • 1/2 lžičky mletého zázvoru,
    • 40 ml brandy,
    • 250 g mascarpone,
    • 250 ml smetany 33%,
    • 200-250 g piškotu (nejlépe plát na roládu) nebo cukrářské piškoty,
    • 125 ml plzeňského piva nebo černého,
    • 2-3 lžíce švestkové zavařeniny,
    • kakao holandského typu na vysypání,

Postup:

1. V misce ve vodní lázni ušleháme žloutky, cukr, med, zázvor a skořici do husté pěny a vmícháme brandy. V druhé míse rozmícháme mascarpone, našleháme do pěny a vmícháme ušlehanou smetanu. Obsahy obou misek promícháme. 2. Piškot pokropíme pivem a potřeme lehce zavařeninou. Polovinou piškotu vyložíme dno formy zavařeninou nahoru a rozetřeme na něj část smetanového krému. Na krém opět položíme piškot a potřeme zbylým krémem. Povrch uhladíme a stěrkou vytvoříme vlnky. Překryjeme fólií a dáme odležet do chladničky minimálně na 4 hodiny. Před podáváním poprášíme kakaem a krájíme na řezy. Dezert má nezvyklou hořkosladkou chuť, v níž je pivo lehce cítit. Tip Mascarpone nahraďte jemným tučným tvarohem a zavařeninu použijte dle své chuti. Vyzkoušejte například zavařeninu z černého rybízu, zázvorovou nebo višňovou. Pokud použijete cukrářské piškoty, po namočení je ve formě stlačte vidličkou nebo dnem skleničky, aby tvořily souvislou vrstvu.
Dobrou chuť.

Sdílet