Mexická kýta na pivu

Mexická kýta na pivu

Suroviny:
    • 5-6 kg vepřové kýty bez kosti,
    • 1 dl octa,
    • 5 ks hřebíčků,
    • 5 zrn pepře,
    • 1 svazek rosmarýnu,
    • 1 svazek tymiánu,
    • 4 láhve piva,
    • 1.5 PL drůbežího bujónu v prášku,
    • pražené lupínky mandlí,
    • cukr,
    • 3 PL hladké mouky,

Postup:

Vepřovou kýtu naložíme v marinádě z octu, hřebíčků, nového koření, rozmarýnu a tymiánu. Uložíme přes noc do chladného prostředí. Příští den vytáhneme z roztoku, osušíme do sucha a v hrnci krátce opečeme na másle nebo vepřovém sádle z obou stran. Kýtu vyjmeme a slijeme tuk. Do hrnce nalijeme pivo a marinádu ve které se přes noc nacházela kýta. V této směsi se rozpustí 1.5 PL bujónu. Vložíme kýtu, hrnec zakryjeme fólií, vložíme do trouby a dusíme 4 hodiny při teplotě 180 °C. Každých 30 minut sejmeme fólii a polijeme tekutinou z pečeně. Po skončení pečení vyjmeme hotovou kýtu a vývar zahustíme připraveným roztokem hladké mouky a vody, který necháme zavařit asi 3 minuty ve vývaru. Mandlové lupínky opečeme na másle , ozdobíme jimi pečenou kýtu, kterou servírujeme s dušenou mrkví a pečenými bramborami. V Mexiku se jako příloha též podává rýže nebo nudle.
Dobrou chuť.

Sdílet